Szociális ellátások, megváltozott munkaképességű személyek ellátása

A szociális ellátásokat, és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait érintő 2020. január 1-jétől hatályos legfontosabb jogszabályi változások.

I. A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások változásai:

-    2019. január 1-jétől bevezetésre került az önmagukat ellátni képtelen gyermeküket ápolók számára biztosítandó „gyermekek otthongondozás díja” (GYOD) nevű ellátás
2019. január 1-jétől GYOD-ra jogosult az a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő, aki

a)    súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekéről, vagy
b)    tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről gondoskodik.

A jogosultság a gyermek életkorától függetlenül megállapítható, kizárólag a szülő-gyermek viszony releváns. A jogosultság megállapítására a járási hivatal rendelkezik hatáskörrel.
A GYOD összege 2020-től bruttó 123 910 forint. Ha a szülő több, önellátásra képtelen gyermekről is gondoskodik, részére másfélszeres összegben kell az ellátást folyósítani.

-    Az ápolási díj alapösszegének 5%-os emelése révén az alapösszegű ápolási díj összege a korábbi 37 490 Ft-ról 39 365 Ft-ra nő. Ezzel párhuzamosan az emelt összegű ápolási díj összege 56 400 Ft-ról              59 050 Ft-ra, a kiemelt ápolási díj összege pedig 67485 Ft-ról 70 860 Ft-ra nő.
Változik az alapösszegű ápolási díj esetében a gondozási szükséglet vizsgálata is azzal, hogy a háziorvos igazolási jogköre kizárólag az ügyfél egészségi állapotára terjed ki, a gondozási szükséglet fennállásának megállapítása érdekében szakértő kirendelésére kerül sor (hasonlóan az emelt összegű ápolási díj esetében már korábban is alkalmazott gyakorlattal).

A rászoruló idős személyek részére nyújtott időskorúak járadékának jövedelemhatára 2019-tól – a nyugdíjak emelkedésének megfelelően – 2,8%-kal emelkedett, így az ellátás több rászoruló személyt ér el. Az ellátásban részesülők létszámának emelkedésén túl az ellátás összege is emelkedik, mivel annak mértéke szintén a nyugdíjemelés mértékének megfelelően (infláció-követően) nő.
Az időskorúak járadékára jogosító jövedelemhatár és az ellátás összege az egyes jogcímek esetében a következőképpen változott 2020. január 1-jétől:

a)    nem egyedülálló személy esetében az időskorúak járadékára jogosító jövedelemhatár, illetve az ellátás maximális összege 25 630 forintról            26 350 forintra emelkedett,
b)    egyedülálló, 75. évesnél fiatalabb személy esetében az időskorúak járadékára jogosító jövedelemhatár, illetve az ellátás maximális összege 30 150 forintról 30 995 forintra emelkedett,
c)    egyedülálló, 75. életévét betöltött személy esetében az időskorúak járadékára jogosító jövedelemhatár, illetve az ellátás maximális összege     40 700 forintról 41 840 forintra emelkedett.

Az ellátások igénylésére szolgáló nyomtatványokat érintő változás:

A korábbi gyakorlattól eltérően az ellátások igénylésére szolgáló nyomtatványok nem a vonatkozó kormányrendelet mellékleteiben találhatóak meg. A Miniszter által jóváhagyott nyomtatványok többek között Családi Tudakozó Nyomtatványok rovatában is elérhetőek, 2020 január 1-től az ápolásí díj és a gyermekek otthongondozásí díja megllapítása alapjául szolgáló szakvélemény nyomtatványok megváltoztak.

II. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásait érintő változások:

-    Bővült a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai tekintetében elismerhető biztosítási jogviszonyok köre:

Az ellátások minimum és maximum összegének meghatározásához használt vetítési alap a nyugdíjemelés mértékével emelkedik, összege 2020. január 1-jtől 104.405 Ft.

Tájékoztató a szociális ellátásokról 2019

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásai 2019

Rehabilitációs ellátás 2019

Rokkantsági ellátás 2019

Menü

Családi tudakozó

Navigáció